Meer focus tijdens het studeren of thuiswerken? 7 tips!

Posted 18 Feb 2021

Of je nu thuiswerkt of studeert: geconcentreerd werken kan een hele uitdaging zijn. Vragen de notificaties op je smartphone constant om aandacht? Ben je meteen afgeleid? Of wil je jouw productiviteit verhogen? Dankzij deze 7 tips blijf je gefocust in een wereld vol afleiding!

Maak een overzicht

Een goede planning is het halve werk! Begin de dag met je taken in een notitieschrift of handige planner te noteren. Bij HEMA, Flying Tiger of Standaard Boekhandel vind je alvast enkele superleuke exemplaren. Van strak en modern tot speels met vrolijke kleurtjes en geometrische figuren. Er is voor elk wat wils! Blijf ook realistisch wanneer je je taken voor die dag opschrijft. Een te lange, bijna onmogelijke to-do-lijst geeft vooral veel stress. Stel daarom je prioriteiten en noteer enkel de taken die je die dag absoluut gedaan moet hebben.

Zorg voor weinig prikkels

De grootste boosdoener van prikkels? Je geliefde smartphone! Sluit je tijdens het werken of studeren even af van de buitenwereld door je smartphone op vliegtuigstand te zetten. Leg hem buiten je bereik op een kast aan de andere kant van de kamer of verstop hem in je bureaulade. Je zal zien dat je zonder die verleidende prikkels meteen veel meer focus hebt!

Kleed je studie- of werkruimte leuk aan

Daarnaast bevordert ook een serene en rustige omgeving jouw focus en productiviteit. Bij HEMA en Flying Tiger vind je de leukste interieurdecoratie zoals een fotokader of een mooie vaas. En bij Standaard Boekhandel en Pipoos kan je verschillende praktische pennen en andere kantoorspulletjes inslaan. Zo wordt je bureau een aangename plek om te vertoeven.

Zit niet te lang stil voor je computerscherm

Een hele dag stilzitten kan je loom maken. Strek daarom af en toe je benen, stel je eens recht en rek je uit, doe een dansje op je favoriete song, plan een korte yogasessie in of laat je hond even uit. Waar je ook voor kiest, je zorgt voor meer bloeddoorstroming in je lichaam én meer focus tijdens het werken of studeren.

Bouw je spanningsboog op

Kan je je écht niet lang concentreren? Bouw je spanningsboog dan geleidelijk op. Probeer om je tien minuten onafgebroken op één taak te focussen voordat je even pauze neemt. Denk bijvoorbeeld aan tien minuten werken, vijf minuten pauze. Stel een schema op volgens jouw mogelijkheden en probeer dat dan elke dag een beetje langer te rekken tot twaalf minuten werken, vijftien minuten werken,… Probeer je wel strikt aan de eindtijd van je pauzes te houden!

Maak een samenvatting

Dwalen jouw gedachten tijdens het lezen van je cursus helemaal weg? Of heb je na tien minuten in een online Zoommeeting eigenlijk geen idee meer wat je collega aan het vertellen is? Maak dan een samenvatting. Dit kan zowel op papier als in je hoofd. Noteer bijvoorbeeld enkele kernpunten van de cursus die je aan het lezen bent. Of som in je hoofd de belangrijkste punten op van wat je collega net vertelde. Door af en toe zo’n samenvatting te maken, activeer je je brein en wordt focussen eenvoudiger.

Beloon jezelf

Kijk je op tegen een bepaalde taak en verlies je daardoor je focus? Stel iets leuks in het vooruitzicht. Heb je de helft van je taak af? Geef jezelf dan een schouderklopje en iets lekkers. Of spreek met jezelf af dat als je jouw taak helemaal afgewerkt hebt, je daarna een aflevering van je favoriete serie mag kijken. Wel niet valsspelen natuurlijk 😉 Zo weet je jezelf steeds te motiveren!

Veel succes!