Starten met bullet journaling

Posted 4 Oct 2019

Nu het buiten grijzer en kouder lijkt te worden, kruipen we gewoon gezellig binnen. Met een goed boek, een lekker kopje thee en… een bullet journal! Of je nu je herinneringen aan de zomer wil neerpennen, een overzichtelijke agenda perfect op jouw maat wil maken of je creativiteit de vrije loop wil laten: de herfst is het ideale moment om te beginnen met een bullet journal.

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal, of kortweg BuJo, creëert orde in de chaos. Zie het een beetje als je persoonlijke agenda die je aanvult met alles wat je maar wil. Van to-do lijstjes tot tekeningen, deadlines, verjaardagen, verlanglijstjes, een checklist voor op reis, films die je wil kijken,… Niks is te gek!

Jij kiest of je voor een heel strak en duidelijk overzicht gaat of net voor een explosie aan creativiteit met tekeningen, foto’s, enz. En het beste nieuws? Je hebt alleen maar een notitieboekje nodig. Al kunnen enkele extra knutselspullen zoals washitape, post-its, stickers en pennen ook heel leuk zijn. Ga dus gerust eens langs bij Pipoos, Hema of Standaard Boekhandel. Daar vind je zonder twijfel alles wat je nodig hebt!

Hoe begin je eraan?

Stap 1: Kies voor een bullet journal of notitieboekje met ruitjes of puntjes. Dit maakt het eenvoudiger om bijv. lijnen te trekken of vakjes te tekenen.

Stap 2: Bedenk enkele leuke symbolen die je doorheen je bullet journal kan gebruiken, bijv. een ballon voor een verjaardag, een bolletje voor een taak, een hartje voor me-time,… En leg deze vooraan in je bullet journal vast in een legende of index. Je kan later naar hartenlust nog extra symbolen toevoegen.

Stap 3: Maak een weekkalender waarin je al je taken en deadlines kwijt kan. Laat zeker voldoende plaats over voor extra vakjes zoals ‘boeken die je die week hebt gelezen’ of ‘glazen water gedronken’. Ook een tussenblad met een nieuw recept of een overzicht van je kosten van de voorbije week kan interessant zijn. Bedenk vooral wat je zelf leuk vindt.

Stap 4: Ga aan de slag met handlettering. Niet noodzakelijk natuurlijk, maar wel enorm leuk! Zeker voor het schrijven van de titels in je bullet journal.

Stap 5: Heb je enkele favoriete pagina’s die je vaak gebruikt? Voeg een stukje washitape toe aan de rand. Zo vind je ze altijd makkelijk terug!

P.S. Kan je nog een beetje extra hulp gebruiken? Op zaterdag 14 december kan je bij Madame She She in Shopping Gent Zuid een workshop ‘bullet journaling voor ondernemers’ volgen. Superleuk voor een momentje voor jezelf, of voor een gezellig moment samen met een vriendin. Koop nu al je ticketje!