SOS belastingen

Posted 23 May 2019

SOS belastingen: hulp bij het invullen van je belastingaangifte

Bij heel veel mensen stiekem het minst geliefde taakje van het jaar: de belastingaangifte invullen. En dat begrijpen we maar al te goed. Om het leed wat te verzachten, zetten we de nieuwe regels voor dit jaar nog even kort op een rijtje. Kan je bij het invullen nog wat hulp gebruiken? Kom deze zaterdag dan langs bij Shopping Gent Zuid voor SOS Belastingen!

Wat verandert er dit jaar?

Er is een vrijstelling van roerende voorheffing op de eerste schijf van €640 aan dividenden die je in 2018 ontving. Dit kan je een belastingvoordeel tot max. €192 opleveren.

Daarnaast moet je in vak XIV ook melden of je het voorbije jaar titularis was van meer dan een effectenrekening. Had je er slechts één? Dan kon de bank je taks van 0,15% afhouden op de tegoeden als er meer dan €500.000 aan waarde opstond. Had je meerdere effectenrekeningen? Dan diende je zelf een betaling te doen indien niets werd ingehouden en je na samenstelling toch boven €500.000 kwam. Ook als je minder dan €500.000 aan waardepapieren bezit en je meer dan één effectenrekening had, moet je dit melden. Zo kan de fiscus gerichter controleren.

De overheid kent ook een aantal nieuwe belastingverminderingen toe. Denk maar aan de uitgaven voor de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen bij codes 1342 en 2342. En de aankoop van aandelen in startende kmo’s bij codes 1134 en 2234. De verliezen op private privaks vind je bij codes 1329 en 2329, en adopties via een erkende dienst kan je bij code 1341 aangeven. Een aantal spaarvormen worden ook fiscaal aangemoedigd. Dit is onder andere het geval met het langetermijnsparen.

Vul je belastingbrief in en ga shoppen

Krijg je spontaan buikpijn bij het denken aan je belastingbrief? Of kan je wel een beetje extra hulp gebruiken? SOS Belastingen to the rescue!

Op zaterdag 25 mei 2019 staan de experten van de FOD Financiën van 10 tot 18u gratis voor je klaar in Shopping Gent Zuid. Het enige wat je nodig hebt? Je identiteitskaart en pincode. En eventueel enkele documenten zoals je loonfiches waar je niet helemaal wijs uit raakt.

Zo hoef jij je nergens zorgen over te maken én kan je zelfs gezellig gaan winkelen! Wie zei dat je het onaangename niet aan het aangename kon koppelen? Want geef toe, na het invullen van je belastingbrief heb je toch echt wel een kleine traktatie verdiend? 😉